miodChoroby serca i układu krążenia zaliczamy, z uwagi na swoją powszechność, do tzw. chorób cywilizacyjnych. Siedzący tryb życia, niewłaściwe odżywianie, stres w decydujący sposób przyczyniają się do powstawania schorzeń układu krążenia.

Doskonałym uzupełnieniem leczenia, a przede wszystkim środkiem profilaktycznym w połączeniu z odpowiednim stylem życia, jest regularne spożywanie miodu. Dzięki wysokiej zawartości cukrów prostych: glukozy i fruktozy miód jest bardzo łatwo przyswajalny przez organizm. Zawarta w miodzie cholina i potas korzystnie wpływają na pracę mięśnia sercowego. Systematyczne spożywanie miodu wzmacnia i normuje pracę serca. Łącząc regularne spożywanie miodu z systematycznym ruchem (szczególnie na świeżym powietrzu) zwiększa się siłę skurczu i wydolność mięśnia sercowego, a także hamuje proces miażdżycowy. Osoby, które rozpoczęły taką kurację już po kilku tygodniach odczuwały poprawę samopoczucia, miały spokojniejszy sen, oraz spadek napięcia nerwowego.

Podkreślić należy, że w terapii chorób serca i układu krążenia miód stosuje się jako środek wspomagający po konsultacji z lekarzem.

Wspomnieć należy także o korzystnym oddziaływaniu miodu, a szczególnie zawartej w nim glukozy, na pracę naszego mózgu. Mózg do swej pracy potrzebuje paliwa, tym paliwem jest właśnie glukoza. Regularne spożywanie miodu ułatwia koncentrację i wspomaga procesy myślowe. Tak modne ostatnio tzw. dopalacze wspomagające proces uczenia się i zapamiętywania mogą być zastąpione przez miód, który działa równie dobrze a nie powoduje zatrucia organizmu i uzależniania.

Sposób podawania miodu. Najlepiej jest spożywać miód (1-2 łyżek stołowych) rozpuszczony w szklance letniej wody z dodatkiem soku ze świeżych owoców lub warzyw. Tak przygotowany roztwór należy wypić na godzinę przed posiłkiem lub godzinę po, ale zawsze godzinę przed planowanym wysiłkiem fizycznym.

W profilaktyce chorób serca najlepsze są miody wiosenne (miód rzepakowy, głogowy, Mniszkowy itp.) gdyż zawierają najwięcej glukozy. Zaznaczyć należy, aby miód był dobrym pokarmem i lekarstwem należy go kupować z pewnego źródła, czyli od znanego nam pszczelarza lub poleconego.